Föreläser på Seniordagen

Idag var det dags att föreläsa på Karlskrona kommuns Seniordag som i år hade teknik som tema. Alla seniorer och anhöriga i kommunen var inbjuda till Östersjöhallen mellan 9-16  för ett program fyllt med ca 80 utställare och föreläsare. Radioprofilen Lisa Syrén var moderator under hela dagen.

Min föreläsning hade titeln ” Alla pratar eHälsa och välfärdsteknik men vilka möjligheter ger det mig?” Syftet var att ge publiken en bild av vad som är på gång i kommunen och hur seniorer med deras erfarenhet och kloka idéer kan delta på olika sätt i utvecklingen av tekniken. Det är viktigt med deras delaktighet eftersom de är användarna. Vem annars kan tala om vad som fungerar eller inte för den målgruppen om inte seniorerna själva? Designområdet har tyvärr inte hängt med när det gäller olika gränssnitt riktat till seniorer och här finns det mycket som kan förbättras.

Här i Karlskrona kommun finns en hel del möjligheter att tillsammans göra bra saker. Tänker främst på Äldreförvaltingens utvecklingsplan för välfärdsteknik och eHälsa och  den nya inspirations- och visningsmiljön VISBO, som invigdes nyligen. Jag hoppas att det kan bli en mötesplats för många olika aktörer så vi tillsammans kan utveckla och köpa in användbara lösningar som stödjer de äldre i sin vardag och samtidigt kan ge tillväxt i Blekinge. Finns enorma möjligheter i detta och det ska bli kul att delta i det arbetet.